Legea 296/2023 a reglementat reguli noi de efectuare a platilor si incasarilor cu numerar, reguli ce intra in vigoare de la 11.11.2023. Tot de la 11.11.2023 a intrat in vigoare OUG nr. 98/2023 care a modificat modificarea adusa Legii 70/2015 prin Legea 296/2023.

V-am zapacit asa-i? Si ei pe noi.

Hai sa vedem ce este actual acum dupa modificarea modificarii:

 

  1. Regula de baza privind efectuarea de incasari si plati doar in cont ramane neschimbata si vizeaza: Art. 1 (1) Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.

Pentru o mai buna intelegere, oriunde veti gasi exprimarea “persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)” va trebui sa intelegeti ca este vorba de: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.

  1. Exceptiile vizeaza reducerea plafoanelor de incasari si plati in numerar astfel:

„(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), se pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;

c) plăţi către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;

e) plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.”

  1. Raman in continuare valabile interdictiile prinvind incasarile si platile fragmentate in numerar, fiind insa permisa plata in numerar in limita mentionata la pct. 2, diferenta putand fi achitata doar in cont.

Asadar, la o factura de 7.000 lei NU SUNT PERMISE mai mult de 2 chitante. Se poate emite o chitanta de maxim 5.000 lei, diferenta urmand a fi achitata prin cont bancar.

Plata pe chitanta de 5.000 lei se poate face doar daca nu se depaseste plafonul zilnic de plati de 10.000 lei/zi, adica daca nu sunt mai multi furnizori la care se efectueaza plati in numerar in ziua respectiva, depasindu-se limita de 10.000 lei/zi.

  1. Avansurile spre decontare acordate vor urmari limitele mentionate la pct. 2 (1.000 lei/persoana care a primit avans spre decontare).
  2. Incasarile si platile de numerar de la / catre persoanele mentionate la pct. 1 si persoane fizice pentru urmatoarele operatiuni „livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări” se pot face in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei catre / de la o persoana.
  3. Atentionam ca in materia imprumuturilor acordate de asociati/administratori /persoane fizice catre persoanele mentionate la pct. 1, sunt interzise operatiunile cu numerar. Imprumuturile pot fi acordate doar in cont.

Spre exemplu, plata de catre asociat din bani personali a unei datorii a firmei nu va putea fi apreciata ca si creditare decat daca este efectuata din cont. Daca este efectuata numerar, singura solutie va fi contabilizarea acesteia ca venit din donatie.

  1. Organizatorii de nunti si botezuri pot solicita organului fiscal aprobarea unui alt plafon decat cel mentionat la pct. 5.
  2. Se limiteaza sumele in numerar aflate in casieria persoanelor de la pct. 1 la 50.000 lei, orice suma depasita urmand a fi transferata intr-un cont bancar in urmatoarele 2 zile lucratoare.
  3. Se admite depasirea plafonului de casa de 50.000 lei cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
  4. Raman exceptiile de la plafoanele mentionate la pct. 2 pentru depunerile de numerar in cont, plata taxelor si impozitelor, plata cheltuielilor de deplasare, diurna, cazare si a cheltuielilor neprevazute si retragerea de numerar din conturi pentru plata drepturilor salariale, precum si depunerile de numerar in ATM-uri, aceste operatiuni nefiind considerate ca incasari si plati in numerar.
  5. Platile pentru restituirea bunurilor/stornarea facturilor se fac in numerar in limitele mentionate la pct. 2 si 5 iar diferenta numai in cont. Nu se pot efectua plati cu mai multe chitante pentru aceeasi factura.
  6. Se revine la limita de plati intre persoane fizice la 50.000 lei/operatiune ramanand interzise fragmentarile de numerar (mai multe plati in numerar pentru aceeasi operatiune). De remarcat ca in aceasta materie NU AVEM PLAFON ZILNIC, persoanele fizice avand posibilitatea de a efectua mai multe operatiuni distincte intr-o singura zi.
  7. Nerespectarea limitelor/plafoanelor stabilite atrage aplicarea unei amenzi in cuantum de 25% din suma ce depaseste plafonul de numerar/casa dar nu mai putin de 500 lei.
  8. De asemenea acordarea de facilitati clientilor pentru platile in numerar si eliberarea de catre institutiile de credit de sume in numerar peste plafoane, ori solicitarea de eliberare de sume in numerar prin fragmentare peste plafoane se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 la 20.000 lei.

Expert Contabil

Ec. Maria Magdalena Georgescu