Ploua domne’ draga cu facilitati fiscale di ti doare capu’. In special pe contabili.

In OUG 33/2020 s-a adoptat o bonificatie de 5-10% pentru plata la termen a impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Asa, una peste alta, nu e rau sa ti se dea bonificatie ca platesti la termen.

Dar, daca stai sa iei la puricat … Sa luam la puricat:

Reglementarea:

Art. 1

(1)Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut de art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiaşi trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificaţie calculată asupra impozitului pe profit datorat, astfel:

a)5% pentru contribuabilii mari stabiliţi potrivit Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili;

b)10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliţi potrivit Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările ulterioare;

c)10% pentru ceilalţi contribuabili care nu se încadrează la lit. a) şi b).

(2)Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi pentru contribuabilii care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Aceşti contribuabili beneficiază de bonificaţia prevăzută de alin. (1) dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020.

(3)Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi de către contribuabilii care intră sub incidenţa Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activităţile desfăşurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

(4)Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

(5)Contribuabilii care aplică prevederile alin. (1)-(4) determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificaţiei calculate potrivit prezentului articol.

(6)Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificaţia calculată potrivit prezentului articol se înscrie în mod distinct în declaraţia anuală de impozit pe profit.”

Problema este impartita, parte la contribuabil, parte la contabil, parte la …ANAF.

Vom incepe cu sfarsitul ca sa nu va plictisiti citind:

Contribuabilul, va trebui sa decida cu ceva mai mult de 2-3 ore/zile daca vrea sa achite la timp impozitul pentru a comunica contabilului decizia sa pentru ca acesta sa completeze corect Declaratia 100 si pentru a o depune nu pe 25.04.2020 la ora 23.55 ci eventual ceva mai devreme, cu cateva zile inainte pentru a evita fenomenul cunoscut al blocarii portalului ANAF.

Penultima problema este la tot la contribuabil care trebuie sa inteleaga ca plata la termen este executarea ordinului de plata anterior orei 13.00 a zilei de scadenta, altfel plata se considera efectuata peste termen si PA NELUTU bonificatie, in plus dobanzi si penalitati de intarziere, dupa expirarea termenuluide gratie ulterior iesirii di starea de urgenta.

Toate acestea se intampla deoarece norma nu reglementeaza exact ce se declara si pe ce baza. Alin. 5 arata ca acei contribuabili care achita la termen impozitul pe profit/venituri determina impozitul de plata prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei calculate.

Atata doar ca Declaratia 100 permite la capitolul suma deductibila doar deducerea sponsorizarilor acordate, normele de completare ale declaratiei fiind extrem de stricte:

“Contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor înscriu la acest rând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat înainte de scăderea sumelor reprezentând sponsorizări înscrise la rândul 1.1.

Rândul 1.1. «Suma deductibilă» – se înscrie, dacă este cazul, suma reprezentând sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, potrivit legii, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat. Acest rând se completează numai de către contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care efectuează sponsorizări.”

Asadar, s-ar impune cel putin modificarea instructiunilor de completare a Declaratiei 100. In ipoteza in care ANAF nu se prinde la timp, contribuabilul impreuna cu contabilul vor aprecia daca in baza normei OUG pot incalca norma de aplicare a OPANAF 587/2016 si daca pot completa la rubrica “sume deductibile” si bonificatia de 10%.

Sigur ca intre norma legala (OUG) si norma de aplicare (OPANAF), prima este clar cea mai tare si primeaza in aplicare.

Ultima problema este a ANAF-ului care ulterior acestei facilitati fiscale va trebui sa o si prelucreze LA TIMP in sistemul sau supercomputerizat pentru a evita somatii, decizii de impunere automate, executari silite si popriri si la 3-4 luni de la momentul acordarii facilitatii, chestiuni ce au mai avut loc si in trecut.

Dea’ dreacu’, parca incepe sa-ti fie frica de facilitati fiscale …

Ec. Maria Georgescu – Expert Contabil

Av. Mihai Georgescu