Adica impozit specific … Adica, daca vedem ca nu merge cu impozitul pe bacsis gasim noi cevasilea si niciodata nu e prea tarziu pentru un impozit nou. Si ce daca Codul fiscal zice ca orice modificare sau completare de cod fiscal trebe sa intre in vigoare dupa trecerea unui termen minim de 6 luni? Tot Codul fiscal zice ca introducerea unei taxe sau impozit trebuie sa intre in vigoare de la 1 ianuarie a anului imediat urmator. Pai si atunci, daca avem exceptie, de ce sa nu dam o lege pe 31 decembrie ca de la 1 ianuarie bagam un nou impozit pe poluare prin flatulenta … ca sa distrugem culturile de fasole boabe …?

Mda, destul cu bascalia.

Trist este ca specialistii din Parlament nu inteleg ca daca introduci o taxa/impozit nou, de bun simt este sa urmaresti ambele conditii legale, respectiv legea sa fie data cu mai mult de 6 luni inaintea inceperii noului an fiscal …

Dar mai conteaza asta? Noi tot prostii satului (a se citi statului) ramanem …

Sa vedem ce este cu impozitul specific.

Legea 170/2016 spune ca impozitul acesta se aplica tuturor persoanelor juridice “care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor””.

Asadar, este esentiala expresia “care desfăşoară activităţi corespunzătoare”.

Caci unii specialisti pe Facebook zic ca faci, nu faci asta, platesti nene impozitul specific caci asa scrie la conditiile de aplicare.

Iar conditiile de aplicare zic ca aplica acest impozit „persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii:

a)aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1;

b)nu se află în lichidare, potrivit legii.”

Sigur ca exprimarea este demna de specialistii in drept ai Parlamentului si nu negam asta.

Legea este aberanta si pentru ca persoanele juridice care la 31 decembrie 2016 nu aveau aceste activitati dar le introduc pe 4 ianuarie si se apuca sa le faca … platesc in continuare impozitul pe profit pana la inceperea semestrului urmator cand fac recalcularea pen’ca asa zice la art. 5 din lege!

Adica discriminare pe fata.

Tot discriminare este si faptul ca persoanele juridice care desfasoara activitatile indicate de Legea 170/2016 dar care sunt platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu aplica impozitul specific intrucat acesta reprezinta o derogare de la prevederile Titlului II din Codul fiscal, prevederi care reglementeaza doar impozitul pe profit.

Pe de alta parte, mie imi este greu sa inteleg cum aplic eu impozitul specific pe tot anul 2017 daca la 10 ianuarie 2017, sa zicem, nu mai indeplinesc conditiile prevazute de art. 3? Intreb aceasta deoarece legea imi zice ca nu mai aplic acest impozit incepand cu anul urmator celui in care nu mai indeplinesc conditiile prevazute de art. 3, dar, in acelasi timp de la 11 ianuarie 2016 NU MAI AM NICIO UNITATE la care sa pot calcula impozitul respectiv!

Ha?!!!!

Cum facem?! La ce mai calculez impozitul specific pe tot anul 2017 daca de la 11 ianuarie 2017 nu mai am nicio unitate unde se desfasoara activitatile respective?

Caci, daca te uiti un pic mai jos la art. 6 observi ca acest impozit “se calculează, pe fiecare unitate”.

Or, daca avem curiozitatea sa vedem ce inseamna unitate la definitiile prevazute la art. 2 observam f)unitate – locaţia unde se desfăşoară activitatea economică şi care este înfiinţată, înregistrată şi funcţionează în conformitate cu legislaţia României.”

Adica, mai pe romaneste, ai in obiectul de activitate codurile CAEN prevazute de lege dar … daca nu ai unitati unde se desfasoara activitatea economica respectiva, unitate ca indeplineste cumulativ si conditiile de infiintare, inregistrare si functionare in conformitate cu legislatia Romaniei … care este … nu ai la ce calcula impozitul specific chiar daca la 31 decembrie al anului anterior aveai obiectele de activitate in functie si poate chiar le si faceai.

Trai neneaca si berechet!

Pai fac o carciuma la negru, nu o inregistrez, nu o autorizez si gata! Scap de impozit!

Mda. Se poa’! Si dupe’ … vine Antifrauda si baga o chestie numita evaziune fiscala si te baga la bulau sa scrii romane politiste ca sa scapi mai repede …

Concluzia: Impozitul asta specific nu il datorezi daca ai in obiectul de activitate activitatile respective si nu le desfasori in mod efectiv pentru simplul motiv ca nu ai la ce sa il calculezi!

Pentru ca:

  1. Potrivit art. 1 din Legea 170/2016 impozitul se datoreaza de persoanele juridice care desfasoara activitati ….
  2. Potrivit art. 6 din Legea 170/2016 impozitul se calculeaza pe fiecare unitate infiintata, inregistrata si care functioneaza in conditiile legii unde se desfasoara cel putin una din activitatile indicate de lege.

Mai departe, despre calcul, va las voua placerea de a va distra …

A! Si era sa uit! Impozitul asta se aplica incepand cu 1 ianuarie 2017.

Sa aveti o zi de marti minunata.

Av. Mihai Georgescu