Ca tot este specific lipsei de coerenta intre institutii, prin Legea 101/2021 Parlamentul a modificat OUG 111/2020 (intre noi fie vorba data de aceeasi putere politica) si a stabilit ca TOATE societatile, inclusiv cele care au asociati doar persoane fizice, trebuie sa isi depuna declaratia anuala de beneficiar real in termen de 15 zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Este adevarat ca la art. 62 din lege astfel cum a fost amendat prin OUG 191/2020 prevede un termen de depunere al declaratiei de beneficiar real de maxim 90 zile de la incetarea starii de alerta, dar acest termen vizeaza DOAR DECLARATIA INITIALA ce trebuie de pusa de societatile existente la data intrarii in vigoare a Legii 129/2019  NU SI DECLARATIA ANUALA pe care aceleasi societati trebuie sa o depuna.

Asadar, ca tot vine sezonul aprobarii situatiilor financiare anuale, nu uitati sa depuneti declaratia de beneficiar real in termen de 15 zile de la data inscrisa in hotararea / procesul verbal al adunarii generale a asociatilor prin care se aproba situatiile financiare ale anului 2020.

Amenda de nedepunere in termen este intre 5.000 si 10.000 lei. Daca dupa data amendarii in 30 de zile tot nu se depune declaratia de beneficiar real, ONRC poate solicita dizolvarea societatii.

Declaratia trebuie data de catre administratorul societatii si, pana la expirarea unui termen de 90 zile de la incetarea starii de alerta, poate fi data sub semnatura privata, certificata de avocat si depusa prin mijloace electronice.

Dupa aceasta data, declaratia trebuie sa fie certificata de un avocat si trebuie depusa in original.

Depunerea se face la Oficiul Registrului Comertului din localitatea unde societatea are sediul social.

Si pentru ca noi, Huge Group va readucem aminte despre aceasta durere de cap, tot noi va scapam de ea, nu cu antinevralgic ci cu serviciul de redactare si depunere care … din pacate, sau fericire, costa doar:

  • Depunerea in termenul de 90 zile de la incetarea starii de alerta – 200 lei + TVA.
  • Depunerea dupa termenul de 90 zile de la incetarea starii de alerta – 300 + TVA.

In acest pret intra redactarea si certificarea de catre avocat a declaratiei.

Sa aveti zile minunate in continuare.

Expert Contabil Maria Georgescu

Av. Mihai Georgescu