Suna cam aiurea dar uite ca acum daca nu ai un contabil autorizat CECCAR (sau expert contabil autorizat CECCAR) incepi sa ai o problema cu inregistrarea in scopuri de TVA sau cu … anularea acesteia.

Ieri s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 342 Ordinul Presedintelui ANAF nr. 1382/2017 care aproba noul formular 010 de inregistrare fiscala.

Ei bine, acest formular se depune si atunci cand soliciti inregistrarea in scopuri de TVA in vederea analizarii oportunitatii admiterii inregistrarii in scopuri de TVA.

In noul formular exista o rubrica in care bifezi daca ai contabilitatea asigurata de catre un profesionist contabil sau … nu.

Adica simplu.

Si nu scapi doar cu atata.

Daca bifezi ca ai contabilitatea asigurata de un profesionist contabil, exista o anexa la declaratie in care esti obligat sa mentionezi toate datele acelui profesionist contabil precum si contractul incheiat cu acesta si durata lui de valabilitate.

Asta cu durata de valabilitate … hmmm e o chestie.

Adica, anexa face parte din declaratie iar atunci cand expira contractul ar cam trebui sa depui o noua declaratie doar pentru acest motiv altfel … risti sa intri intr-un grad de risc ce poate atrage anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Adicatelea, nu doar contribuabili ci si contabili … ar trebui sa aveti un programel de reminder (aducere aminte) care sa va zica cand va expira contractele de servicii contabile pentru a le actualiza si pentru a … depune o noua Declaratie 010.

Incepe bine sfarsitul de saptamana ..

Week-end placut.

Av. Mihai Georgescu