Domne’ draga … tehnocrat, netehnocrat (ca sa nu zic politician) traditia trebe respectata. Adicatelea vezi mata’, de la primu’ Codu’ lu’ Fiscalu’ din 2003 si pana acu’, domne’ draga la fiecare farsit de an trebuia bre sa se modifice ceva (ca sa nu spui sa se schimbe) in fiscalitate pentru Noul An ce soseste.

Bai nene, parca nu are sare si piper petrecerea de An Nou daca nu iaste asezonata cu niscaiva cosmaruri fiscale.

Si iote-ashe colac peste pupaza aparu’ pi la 6 a lui Decembre 2016 Ordonanta de Urgenta a lu’ Guvernul tehnocratu’ 84/2016 care modifica, care este, Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala incepand cu 1 ianuarie 2017.

Haideti sa vedem oaresice noutati de 1 ianuarie 2017:

Codul Fiscal:

Art. 7 pct. 39: schimba total definitia de stock option plan ca fiind un program iniţiat în cadrul unei persoane juridice prin care se acordă angajaţilor, administratorilor şi/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, prevăzute la pct. 26 lit. c) şi d), dreptul de a achiziţiona la un preţ preferenţial sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare, definite potrivit pct. 40, emise de entitatea respectivă.

Pentru calificarea unui program ca fiind stock option plan, programul respectiv trebuie să cuprindă o perioadă minimă de un an între momentul acordării dreptului şi momentul exercitării acestuia (achiziţionării titlurilor de participare);

Art. 11 alin. 6, 7, 8 si 9 tehnocratia ne aduce condiotii speciale noi de aplicare in cazul inactivitatii fiscal si a anularii inregistrarii in scopuri de TVA. In context intervine o noua ipoteza, aceea a inregistrarii celui sanctionat in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. 12 Cod Fiscal, ipoteza in care atat contribuabilul cat si beneficiarul poate sa isi deduca TVA-ul in anumite conditii.

Art. 16: apar doua noi reglementari privind anul fiscal.

Art. 22 alin. 1 si 11: extinde un pic sfera de scutire a profitului reinvestit.

Art. 25 alin. 4 lit. e) si alin. 9: modifica semnificativ modalitatea de determiner a cheltuielilor aferente veniturilor neimpozabile. Si include in sfera chemtuielilor deductibile cheltuielile cu organizarea si desfasurarea invatamantului professional si ethnic potrivit reglementarilor din domeniul educatiei nationale.

Art. 28 alin. 2 lit. h): se extinde sfera amortizarii fiscal.

Art. 48 alin. 5, 5^1 si 5^2: se modifica exceptia de optiune a impozitului pe profit prin modificarea pragurilor minime impuse.

Art. 62 lit. o1: extinde sfera veniturilor neimpozabile

Art. 68 alin. 4^1: extinde sfera cheltuielilor deductibile

Art. 81: Declaratia de plata a contributiilor sociale trebuie depuasa pana la termenul de plata al impozitului, inclusiv.

Art. 132: Se modifica reglementarea privind declararea impozitelor retinute la sursa.

Art. 142: Nu intra in baza de clacul a contributiilor sociale remuneratia bruta primita de zilieri.

Art. 268: devind operatiuni impozabile in sensul TVA operatiunile pentru care se aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315^1.

Art. 305 alin. 5 si 5^1: se modifica regulile de ajustare a taxei pentru bunurile de capital.

Art. 315^1: se introduce un regim special de taxa pentru agricultori.

Art. 316 alin. 1 lit. b): nu se mai anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca se declara inactivitatea temporara la Registrul Comertului.

Art. 317: se modifica reglementarile de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitiile intracomunitare.

Art. 324: se supenda aplicarea unor reglementari privind decontul special de taxa pana la 31 decembrie 2019.

Art. 325 alin. 1 lit. f) si alin. 3: se include in declaratia recapitulative livrarile intracomunitare de bunuri prevazute de art. 315^1 si se modifica reglementarile privind continutul declaratiei recapitulative.

Art. 329: Se abroga reglementarile privind registrul operatorilor intracomunitari.

Sa zicem ca astea ar fi chestiunile principale, de baza. Mai sunt unele pe ici pe colo dar va lasam placerea de a lectura acest cadou de An nou.

Si asa ca sa va aduceti aminte de … Revelion … incepand cu 1 ianuarie 2017 cota de TVA se reduce la 19%.

Vedeti cum faceti cu casele de marcat fiscale …

Ec. Maria Georgescu – Expert Contabil

Av. Mihai Georgescu