Cam incurcaret titlul, nu. Pai este asemeni subiectului de dezbatere – tot incurcaret. Pentru ca, la fel ca in politica si in fotbal, pare ca toata lumea se pricepe la drept. Sa le luam pe rand.

  1. Termenul

Penalitatea, de regula, curge de la momentul incare un debitor nu isi indeplineste o obligatie. Adica, conteaza determinarea momentului scadent al obligatiei. Asta inseamna ca obligatia se realizeaza la un anumit termen, termen care se calculeaza potrivit Codului de procedura civila (art. 180 si urm.) :

« Art. 181: Calculul termenelor

(1)Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

1.când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;

2.când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

3.când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.

(2)Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Art. 182: Împlinirea termenului

(1)Termenul care se socoteşte pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlineşte la ora 24,00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură. »

  1. Cand se face calculul

Calculul se face dupa implinirea termenului de scadenta si, pentru a avea eficienta maxima, la momentul indeplinirii obligatiei principale.

Totusi, atunci cand formulam o cerere de chemare in judecata este util sa indicam si care este valoarea penalitatii la data depunerii cererii de chemare in judecata, astfel ca vom calcula penalitatile chiar daca obligatia principala nu este indeplinita, urmand ca pentru perioada de timp dintre data depunerii cererii si data realizarii obligatiei principale fie sa solicitam acordarea de penalitati in cota prevazuta de contract, fie sa formulam o cerere separata de chemare in judecata.

De asemenea, in cazul inscrisurilor care nu necesita o judecata fiind ele deja titluri executorii (contracte autentificate, contractele de inchiriere, etc.) calculul penalitatii se face ulterior incuviintarii executarii silite.

  1. Cine face calculul

In cazul cererilor de chemare in judecata, de regula calculul il face fie departamentul comercial/juridic al creditorului, fie avocatul acestuia.

Fata de opinia unora care cred ca penalitatile trebuie calculate de catre contabil, acestia ar trebui sa stie ca prin definitie, contabilitatea este acea activitate de inregistrare a documentelor justificative contabile si de elaborare de rapoarte specifice (balante, situatii financiare, fise de cont, etc.) Contabilul primeste documentele justificative (calculul penalitatilor) si le inregistreaza contabil.

Desigur ca acolo unde serviciul de contabilitate este intern, prin regulamentul interior al societatii se pot prevede si obligatii suplimentare in sarcina acestuia.

Altfel, in cazul externalizarii serviciului de contabilitate, intotdeauna va prevala norma contractuala.

In cazul in care fie instanta de judecata nu a calculat ea insasi penalitatea sau a acordat-o generic (x% pentru fiecare zi de intaziere) ori in cazul in care instanta de judecata nu intervine, contractul fiind el insusi titlu executoriu, penalitatile se calculeaza de catre executorul judecatoresc (art. 628 Cod proc. civ.) :

“ Art. 628: Obligaţiile susceptibile de executare silită

(2)În cazul în care prin titlul executoriu au fost stipulate ori acordate dobânzi, penalităţi sau alte sume, care se cuvin creditorului, fără să fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de executorul judecătoresc, potrivit legii.

(3)De asemenea, executorul judecătoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligaţiei principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei, potrivit criteriilor cuprinse în titlul executoriu. În cazul în care titlul executoriu nu conţine niciun asemenea criteriu, executorul judecătoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare în funcţie de rata inflaţiei, calculată de la data când hotărârea judecătorească a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanţa a devenit exigibilă şi până la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în oricare dintre aceste titluri.

(4)Dacă titlul executoriu nu cuprinde dobânzi, penalităţi sau alte sume, însă ele se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispoziţii legale speciale, acestea vor fi stabilite de către instanţa de executare la cererea creditorului, prin încheiere dată cu citarea părţilor.”

  1. Care sunt implicatiile fiscale

Prevederea in contracte a OBLIGATIEI de plata a penalitatilor, genereaza in beneficiul creditorului un venit, penalitatea fiind venit pentru orice creditor.

Asadar, de aici intervine si obligatia inregistrarii veniturilor in contabilitate si calcularea de impozite la aceste venituri.

In cazul in care plata de penalitate este O OPTIUNE  a creditorului (neplata la termen poate da dreptul creditorului de a percepe penalitati la libera sa apreciere in cuantum de maxim X% pentru fiecare zi de intarziere) atunci, penalitatea nu mai are caracterul de venit cert si inregistrarea sa ca venit se realizeaza doar in masura in care se obtine acea penalitate.

Ceea ce este important de retinut este ca penalitatea nu se naste prin emiterea unei facturi ci prin natura contractului si prin efectul exigibil al obligatiei principale.

Astfel ca pentru a solicita o penalitate nu este nevoie de emiterea unei facturi. Abia dupa ce penalitatea este achitata TREBUIE emisa factura aferenta sumei incasate. Exceptie face situatia in care cuantumul penalitatii a fost determinat valoric prin hotararea judecatoreasca, aceasta fiind documentul justificativ de inregistrare a valorii penalitatilor.

Din punctul meu de vedere, si in celelalte cazuri penalitatea trebuie inregistrata abia dupa incasare intruca sunt numeroase ipoteze in care fie instanta refuza acordarea de penalitati sau diminueaza valoarea acestora fie in cadrul procedurii de executare nu se gasesc resurse din care sa fie acoperite penalitatile sau debitorul intra in procedura de faliment.

Av. Mihai Georgescu