Asadar, vine Mosul! Doar ca in sac aduce o droaie de modificari care mai de care mai scarry pentru intreprinzatori.

Am sa dezbat astazi doar una: Codul Fiscal, Art. 47 – calificarea unei microintreprinderi pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor:

„Art. 47
(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

h) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu;”

Asadar, pentru a beneficia de impozitul pe veniturile microintreprinderilor sunt necesare 2 conditii cumulative:

1. Sa EXISTE macar un asociat care sa detina MAI MULT de 25% din partile sociale/actiunile societatii;

2. Asociatii sa decida ca aceasta societate analizata este singura din multele pe care le detin care sa aplice acest impozit.

Asadar, solutia de a avea 4 asociati cu 25% pentru a evita impozitul pe profit nu este buna intrucat macar 1 asociat trebuie sa detina MAI MULT de 25% din partile sociale si acel asociat trebuie SA NU DETINA mai mult de 25% din partile sociale ale altei societati!

Doar asa se poate aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

O alta conditie impusa este legata de depunerea situatiilor financiare anuale in termenul legal:

„i) a depus în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii.”

Legea nu prevede cand anume sa depuna situatiile financiare anuale in termen si nici nu vreau sa ma gandesc daca acum 2 sau 3 ani ati intarziat depunerea situatiilor financiare anuale (adica bilantul anual).

Revenind la ipoteza in care un asociat detine PESTE 25% din partile sociale la mai mult de o intreprindere, legea mai prevede:

„(4) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociaţii/acţionarii persoanei juridice române care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât şi la alte persoane juridice române care îndeplinesc condiţiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor titlului II.”

Asadar, pana la 31 martie 2024, asociatii/actionarii care detin mai mult de 25% parti sociale la una sau mai multe microintreprinderi trebuie sa aleaga care societate va beneficia de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, caci doar una singura se poate „bucura” de acesta.

Si daca nu alegi, nu e bai, toate devin platitoare de impozit pe profit.

Procedura de alegere se va stabili prin instructiuni ale Ministrului Finantelor in urmatoarele 60 zile de la intrarea in vigoare.

Asadar, dragii mei, orientati-va repede acum, in acest an cat a mai ramas, si sunati-va avocatii sa faca repede modificarile in structura actionariatului societatii.

HO, HO, HO ….!!!!