OG 16/2022 a bulversat apele fiscalitatii si nervii contribuabililor. Foamea bugetului de stat a facut ca multe scutiri sa fie conditionate de mai multe imprejurari.

In serialul ce urmeaza vom incerca sa evidentiem unele aspecte importante.

  1. Scutirea pe impozitul de dividende acordate de o persoana juridica altei persoane juridice. Un element esential pentru a beneficia de aceasta scutire este ca ambele persoane sa fie platitoare de impozit pe profit (art. 24, art. 43 alin. 4 Cod Fiscal).
  2. Scutirea de la impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care lucreaza in domeniul constructiilor gaseste noi conditii cumulative intre care si limitarea acestei scutiri doar pentru plaja de salariu dintre 3.000 si 10.000 lei. Pentru mai putin de 3.000 lei si pentru mai mult de 10.000 lei persoana fizica datoreaza impozitul normal. (art. 60 pct. 5 Cod Fiscal).
  3. Scutirea de la impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care lucreaza in domeniul agriculturii gaseste noi conditii cumulative intre care si limitarea acestei scutiri doar pentru plaja de salariu dintre 3.000 si 10.000 lei. Pentru mai putin de 3.000 lei si pentru mai mult de 10.000 lei persoana fizica datoreaza impozitul normal. (art. 60 pct. 7 Cod Fiscal).
  4. O veste buna vine pentru beneficiarii de indemnizatii pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, indemnizatii care sunt scutite de impozitul pe venit (art. 62 lit.c Cod Fiscal).
  5. Se extinde plaja sumelor care nu sunt impozabile si pentru care nu se datoreaza contributii sociale, sume care vizeaza testarea si vaccinarea in scopul impiedicarii raspandirii bolilor si la alte persoane decat angajatii dar care beneficiaza de venituri asimilate salariilor (art. 76 alin. 4 lit. y si art. 142 lit. x Cod Fiscal).
  6. Jucatorii impatimiti au un motiv si mai serios sa joace mai abitir intrucat impozitul pe veniturile din jocurile de noroc cresc diminuandu-se astfel venitul net primit de jucator (art. 110 alin. 2 Cod Fiscal).
  7. Persoanele juridice nerezidente dar care sunt prezente in Romania pe durata oricarui interval de 12 luni consecutive pentru mai mult de 183 zile, intr-una sau mai multe perioade, datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, indeplinirea conditiei de prezenta in Romania modificandu-le statutul in persoana rezidenta (art. 130 alin 1 Cod Fiscal).
  8. Diferenta dintre contributia de asigurari sociale datorata de persoanele care au venituri de natura salariala din contract cu norma partiala si contributia minima de asigurari sociale care se calculeaza la valoarea salariului de baza minim brut pe tara se suporta de catre … angajatori (art. 146 alin. 5^9 Cod Fiscal.).

Ei bine, sa nu va ia cu fibrilatii … cam atat pentru astazi. Mai este si maine o zi.

p.s. Cand cititi actuale din titlu, inseamna ca sunt aplicabile de la 01.08.2022 …

Expert Contabil Maria Georgescu