De la 1 ianuarie 2022 avem salariul de baza minim brut de 2.550 lei/luna.

Art. 164 din Codul Muncii s-a completat cu doua noi alineate:

„(21) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(22) Prevederile alin. (21) se aplică şi pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.”

Asadar, nu poti mentine salariul minim brut unui salariat mai mult de 24 luni.

Este o ordonanta de urgenta (130/2021), are aplicabilitate imediata, deci, tu angajator trebuie sa majorezi salariul la un nivel mai mare decat cel al salariului de baza minim brut daca ai un angajat care sta pe salariul de baza minim brut de cel putin 24 luni.

Fie si cu 1 leu, daca … salariatul accepta sa semneze actul aditional de majorare al salariului.

Caci aceasta majorare reprezinta o modificare a contractului individual de munca si trebuie realizata prin … acordul partilor.

Adica salariatul poate sa zica ca nu vrea sa semneze decat pentru o majorare de 1.500 lei, iar tu angajator nu ai dreptul sa il dai afara pentru asta.

Ce se va intampla cand, ulterior acestei majorari, se va majora iarasi salariul de baza minim brut iar tu angajator va trebui sa renegociezi cu salariatul o noua majorare care sa fie superioara noului salariu de baza minim brut?

Raspunsul este simplu: reiei negocierea!

Asta doar daca nu te duce mintea sa formulezi in contractul individual de munca urmatoarea propozitie:

„Salariul de baza este in valoarea rezultata din insumarea salariului de baza minim brut si suma de ___ lei.”

In acest fel, la fiecare majorare de salariu de baza minim brut, majorezi salariul pe baza de decizie si nu pe baza de act aditional.

Hai sa fiti sanatosi si sa luati consultanta asta mokka ca un fel de cadou de Craciun!

Av. Mihai Georgescu