Este o adevarata provocare sa explic pe intelesul tuturor in ce mod intelege Guvernul Romaniei sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii in politica de creditare garantata de stat. Nu am inteles nici acum de ce Guvernul a ales o procedura de finantare greoaie, complicata, existenta anterior, pe care a modificat-o pe ici pe colo fara sa simplifice in sine procedura, apeland la o schema de ajutor de minimis extrem de complicata.

Rezumand:

Ajutorul acordat de Guvern/Stat prin Ministerul Finantelor Publice consta in doua elemente principale:

  • Garantarea in limita a 80/90% a creditelor acordate pentru investitii de capital de lucru;
  • Subventionarea in procent de 100% a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit.

Creditele se acorda de catre institutiile bancare, una dintre conditiile necesare fiind cea impusa de gradul de eligibilitate determinat de fiecare institutie bancara prin normele sale proprii.

Va trebui sa facem o diferenta intre eligibilitatea pentru creditul in sine, eligibilitate pe care o determina institutia bancara, si eligibilitatea pentru ajutorul de stat care consta in garantarea creditului si subventionarea dobanzii, eligibilitate care se raporteaza la norma legala a OUG 110/2017 astfel cum a fost modificata prin OUG 29/2020 si OUG 42/2020:

Art. 6

(1)Creditele prevăzute la art. 1 alin. (1) se acordă beneficiarilor eligibili care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi beneficiază de garanţii emise/acordate de către F.N.G.C.I.M.M. în numele şi în contul statului în calitate de mandatar al Ministerului Finanţelor Publice.”

Durata maxima a creditelor astfel acordate este:

(2)Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiţii şi de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni, urmând ca, în ultimul an de prelungire, să fie rambursate în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”

Interesant este ca desi durata maxima de creditare poate ajunge la 6 ani, ajutorul care consta in subventionarea integrala a dobanzii se acorda limitat:

(33)Perioada de subvenţionare a dobânzii este de la momentul acordării creditelor/liniilor de credit contractate după intrarea în vigoare a prezente ordonanţe de urgenţă şi până la 31 decembrie 2020. Subvenţionarea dobânzii se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 şi pentru următorii 2 ani doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru această perioadă se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Subvenţionarea dobânzii se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare.”

Iar, subventionarea atat pentru anul 2020 cat si pentru eventual urmatorii 2 ani, trebuie aprobata in fiecare an printr-un act normativ (altul decat cele de pana acum) cu putere de lege (lege, ordonanta sau ordonanta de urgenta), si nu in orice fel ci conditionat o prognoza a CNSP care sa indice o estimare sub nivelul cresterii economice din anul 2020, an care, intre noi fie vorba, va inregistra o scadere a cresterii economice, adica un regres.

Prin OUG 42/2020 s-a aprobat si o schema speciala de ajutor de minimis, schema care, asemeni tuturor schemelor, este complicata, stufoasa si necesita specialisti pentru implementare.

In plus, la art. 6 alin. 2 din OUG 117/2020 astfel cum a fost modificat prin OUG 29 si OUG 42, se face vorbire de norme metodologice de aplicare, norme ce inca nu sunt … publicate si pe care nimeni nu le stie.

Adica nu inteleg.

Au reusit sa gaseasca o cale simpla de a mentine salariatii in nivel de subzistenta prin acea indemnizatie pentru contracte de munca suspendate (nu stiu cine dracu’ a scos notiunea de somaj tehnic care nu este prevazuta de nicio norma legala), si se complica enorm de mult intr-o facilitate de creditare apta sa scoata economia din rahat daca nu ar fi atat de complicata.

Neintelese sunt caile … domnilor de la guvernare …

Ec. Maria Georgescu – Expert Contabil