Perioada supusa inspectiei fiscale

In ultima vreme ANAF-ul a surprins contribuabilii cu inspectii fiscale pe 6 sau 7 ani anteriori. Din aceste considerente apreciem ca este utila clarificarea acestui aspect: Pe cati ani anteriori poate organul fiscal sa efectueze inspectia fiscala?

Pai sa vedem ce ne spune Codul de Procedura Fiscala:

Art. 117: Perioada supusă inspecţiei fiscale

(1)Inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale.

(2)Selectarea perioadelor care vor fi supuse inspecţiei fiscale se efectuează de organul fiscal în funcţie de riscul fiscal identificat. Inspecţia fiscală se poate extinde, cu respectarea alin. (1) şi asupra celorlalte perioade fiscale neverificate.”

Dupa cum vedeti principiul nerepetarii controlului asupra unei perioade anterior controlate a fost eliminat iar perioada inspectiei fiscale s-a limitat la perioada de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.

Sa mergem mai departe:

Art. 110: Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale

(1)Dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2)Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

(3)Dreptul de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.

(4)Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.”

Iata ca apar noutati in materia acestui termen. Daca anterior acest termen incepea sa curga la data de 1 ianuarie a anului urmator celui verificat, acest moment de inceput s-a prelungit pana la 1 iulie a anului urmator celui verificat.

Exemplu:

  • Suntem in fata unei inspectii fiscale, astazi 15.02.2019, inspectie care doreste sa verifice actele contabile incepand cu anul 2013.
  • Daca anterior cei cinci ani ii calculam incepand cu 1 ianuarie 2014, respectiv termenul de prescriptie se implinea la 1 ianuarie 2019 iar inspectia nu mai putea viza anul 2013, in prezent cei cinci ani ii calculam de la 1 iulie 2014 ceea ce face ca termenul de prescriptie sa se implineasca la 1 iulie 2019, caz in care inspectia inceputa astazi este in termen pentru anul 2013.

O alta noutate o constituie dublarea termenului la 10 ani in cazul stabilirea creantei rezulta in urma unei fapte prevazute de legea penala.

Conditia esentiala a dublarii termenului este data de existenta unei condamnari penale definitive. Simpla plangere penala sau simpla incepere a unei urmariri penale nu este suficienta pentru extinderea termenului de la 5 la 10 ani.

Este adevarat ca in zelul lor de zapcii, inspectorii ANAF forteaza nota si incearca sa vada daca merge sa extinda perioada de inspectie chiar daca legal vorbind nu au dreptul.

Tupeul este la putere si unde tine … tine.

Sa aveti un week-end minunat.

Av. Mihai Georgescu