Emotie mare domne’ draga cand aparu OGeu’ 23/2017 cu splituirea lu’ peste a TeVeAului nos’t cel di tati zilisoarele noastre vai di ieli … ca ma enervez. Cu mic cu mare sarira cu totii, hai ca nu ie coriect, ca nu ie driept, ca cei aista, de speriara Guvernu si pe musiu Tudose ca vezi Doamne ca iote ca o modificam sa nu aplice toti ViaiTiu splituit ca vezi Doamne ie bai mare di tat.

Na ca in Parliament si farsi procedura si iesi o lege de aprobare cu modificari de ne aruncara in hazna pe toti. Pe toti, adica pe toti. Si pe aia de urlara si pe aia de tinuram pliscu’ inchis.

Pai daaa, ca parca nu stim ca in Romanica noast’ a simplifica inseamna a te scarpina cu picioru’ drept dupe urechea stanga a vecinului care sta in spatele tau ….

Bai nene am draci!

Bai da’ nu puteati sa taceti!

S-a complicat TVA-ul splituit de o sa ne doara capul zece ani d’aci incolo pana o veni unu’ care sa-l scoata de tot sau sa-l aduca la forma initiala.

De ce?

D’aia:

  1. Pai in primul rand e circu’ dracului sa afli cand si cum trece de la TVA normal la TVA split furnizorul tau! Pai da, ca tu nu ai cum sa stii ca parteneru’ tau ramane in urma cu plata TVA-ului si-l baga Fiscul automat in registrul cu TVA split. Asa ca ia mataluta de-ti verifica toti partenerii la fiecare plata care o faci catre ei sa vezi daca a intrat sau nu in regimul TVA split!
  2. De ce? D’aia ca tu chiar daca nu aplici TVA split trebe sa-i platesti lui din contul tau curent TVA-ul in contul lui de TVA si baza in contul curent ca altfel e amenda pe tine cat casa!
  3. Pe de alta parte daca bernebeacu’ de furnizor habar nu are ca a intrat in registrul TVA split, evident ca nu isi deschide cont de TVA split la o banca si evident ca tu esti obligat sa cati pe ANAF care dracu’ e contul lui de TVA deschis din oficiu la trezorerie. Pai nu?
  4. In alta ordine de idei e o intreaga scarpinatura idioata si inutila cu criteriile de inregistrare/scoatere in/din registrul TVA split din oficiu. Frate niciodata nu poti sa stii cand te baga Fiscu’ in registrul de TVA split si cand te scoate si cu atat mai putin nu ai cum sa stii, sa previzionezi cand se intampla minunile astea cu furnizorii tai.
  5. Circul dracului este ca daca OG 23/2017 in forma initiala obliga bancile si trezoreria sa blocheze platile gresite si sa returneze sumele achitate gresit, acum aceasta obligatie este eliminata asa ca avem liber sa gresim … pe banii nostri!
  6. O alta tampenie este ca pentru transferurile din contul de TVA nu se poate debita comisionul aferent acelui transfer, ceea ce inseamna ca acest comision trebuie debitat din contul curent al platitorului. Si daca asta nu are cont curent sau are contul curent pe zero?
  7. Un lucru bun consta in faptul ca nu mai trebuie sa-ti aprobe ANAF anumite transferuri din contul de TVA. Adica e cam treaba ta sa respecti legea ca daca nu tot tu ti-o iei cand o veni controlul peste tine.
  8. O alta trasnaie este ca platile prin instrumente de plata emise dupa 1 ianuarie 2018 nu mai sunt tinute sa respecte regimul TVA split. Ceea ce inseamna ca iti incasezi TVA-ul in contul curent tu furnizor. Rasul naibii este ca transferul din contul curent in contul de TVA nu este obligatoriu decat in cazul instrumentelor de plata emise anterior inregistrarii tale ca furnizor in registrul TVA split.
  9. Un alt lucru normal la cap este limitarea executarii contului de TVA doar la datoriile referitoare la TVA.

Asadar … “bucurati-va”!

Aveti de ce sa dati bani mai multi la contabili!

La modul practic, prin aceste modificari, o intreaga activitate ce trebuia facuta de Fisc si banci trece in sarcina contabililor angajati, pe banii … angajatorilor!

Foarte tare!

Si uite asa incet, incet, ne angajam cu totii la … Fisc!

Legea asta inca nu a fost publicata la data acestui material fiind in procedura de stand by pentru exercitarea dreptului de atac la Curtea Constitutionala.

Sa aveti Sarbatori minunate!

 

Av. Mihai Georgescu