Adica tot aia. Ce nu mai este tot aia este ca se includ in munca la negru, pardon … nedeclarata, si alte … activitati mai … gri sa zicem. Si asta incepand de ieri de cand s-a modificat Codul Muncii prin OUG 53/2017. Ia sa vedem noi ce implicatii exista:

1. Se introduce un articol nou, 15^1 in Codul muncii, care ne zice ca este munca la negru daca:

„Art. 151

În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă:
a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii;
b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.”
Adica, partea cea mai interesanta este data de contractele cu timp partial, care este, care sunt mult mai strict reglementate. Adica ai venit la serviciu la ora 8, si te-am prins la munca la 10:10 cand durata ta era de 2 ore pe zi, se cheama munca la negru, ma rog … nereglementata.
Nu trebuie sa uitam si celelate trei cauze care daca pana acum nu erau indeplinite nu era mare branza, se rezolvau ulterior. Acum insa …
2. O alta modificare, reglementata de art 16 in noua sa forma impune incheierea contractului de munca cu cel putin o zi inainte de inceperea activitatii, adica nu mai merge in ziua inceperii sau dupa aceea chiar daca inregistrarea in Revisal se facea cu o zi inainte.
De asemenea, la locul de munca al salariatului TREBUIE sa existe o copie a contractului sau de munca.
Stau si ma gandesc la cei care lucreaza zilnic in alt loc, sa zicem instalatorii de aer conditionat. Locul lor de munca este la domiciuliul/sediul beneficiarului. Adica in fiecare zi in alt loc daca nu cumva in fiecare zi au 3-4 locuri de munca. Adica, cam trebuie sa aibe la ei cate o copie a contractului de munca … Iar soferul trebuie sa aiba in camion … pe langa actele masinii si copia contractului sau de munca … Atata doar ca asta este obligatia … angajatorului!
3. O noutate este si reglementarea modificarilor contractului prin act aditional. Astfel, la art. 17 alin 5 se arata ca modificarile contractuale ce vizeaza informarea prealabila angajarii, trebuie sa faca parte dintr-un act aditional care se incheie cu cel putin o zi inainte de producerea in fapt a modificarii.
Raportat la dispozitiile art. 4 alin. 2 din HG 500/2011, rezulta ca si inregistrarea modificarii in Revisal pentru mentiunile prevazute de art. 3 alin. 2 lit. a), d)-l), adica inclusiv modificarea programului de munca si al salariului, trebuie facuta cu cel putin o zi inainte de intrarea in vigoare a modificarii.
Asadar, daca simtiti nevoia sa mariti salariile, simtiti-o … inainte de a le mari …
4. O alta chestiune (art. 119) impune angajatorului sa tina evidenta zilnica a orei de incepere si de sfarsit a programului de lucru pentru fiecare salariat in parte.
Iar programul de lucru nu incepe si se termina cand intra/iese salariatul pe usa unitatii ci atunci cand incepe efectiv lucrul: porneste seceratoarea, deschide calculatorul, incepe sa aranjeze in magazin, etc. Sunt tare curios cum se poate tine o astfel de evidenta.
5. Si sa vedem care sunt sanctiunile:
La art. 260 din Codul muncii au aparut oaresice noutati:

e)primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată; 

e1)primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

e2)primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

e3)primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
q)încălcarea prevederilor art. 16 alin. (4) (n.n. adica lipsa copiei contractului de munca de la locul de munca), cu amendă de 10.000 lei”
Prin urmare, aveti grija la schimbarea … obiceiurilor legate de munca.