Ei asta e ca un cadou de An Nou, caci de la 1 Ianuarie 2017, POS-urile devin obligatorii la anumiti agenti economici si in institutiile publice.

Chestiunea este transata de Legea 209/2016 care stabileste cine are obligatia de a se dota cu POS-uri incepand cu 1 ianuarie 2017:

“Art. 1

(1) Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

………………

(3) Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.”

Asadar, cei multi si mici, pitici si care vand cu amanuntul (nu intra in aceasta categorie furnizorii de servicii) dar care depasesc anual o cifra de afaceri de 10.000 euro au obligatia ca incepand cu 1 Ianuarie 2017 sa aiba POS-uri functionale.

Pe langa ei vin si furnizorii de servicii de utilitate publica (apa, gaze, curent, energie termica, etc.) precum si institutiile publice.

Amenda este intre 5.000 si 7.500 lei.

Cand trebuie sa ai POS-ul instalat? Pai de la 1 ianuarie.

Da dar de unde stiu eu ca anul asta (2017) o sa depasesc cifra de afaceri de 10.000 eur? Pai nu stii, dar stii ce cifra de afaceri ai avut anul trecut. Si daca a fost peste 10.000 eur … baga POS! Daca nu a fost de 10.000 eur, asteapta pana faci anul asta 10.000 eur si apoi iti bagi POS.

Si daca am si furnizare de servicii si vanzare cu amanuntul dar pe vanzare cu amanuntul sunt sub 10.000 eur iar pe total sunt peste 10.000 eur? Pai ce sa zic, as zice ca e bine sa ai POS daca nu vrei sa dai bani pe un onorariu de avocat pentru contestarea porcesului verbal de amenda …

Printre altele, Legea 209/2006 iti da posibilitatea sa dai si avansuri din casa … pe baza de POS in limita a 200 lei/tranzactie.

Asadar ai posibilitatea fara a fi obligat.

Dar daca accepti posibilitatea asta, trebuie sa o afisezi vizibil (ca daca nu amenda este intre 5.000 si 15.000 lei) si …. nu prea ai dreptul sa refuzi pe cineva nici macar daca nu ai suficienti bani in casa. Dai cat ai si asta este.

O astfel de operatiune trebuie mentionata distinct pe bonul fiscal si ai dreptul de a retine atat comisioanele bancare cat si un comision propriu care nu poate fi mai mare de 1% din valoarea sumei data ca avans.

“(5) Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) şi (3) oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă. Acestea afişează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.

(6) Avansul prevăzut la alin. (5) se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

(7) În cazul în care suma existentă în casă, la dispoziţia comercianţilor acceptanţi de carduri, prevăzuţi la alin. (5), nu acoperă suma solicitată de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibilă.”

 

Asadar … traiasca POS-urile …

 

Ec. Maria Georgescu – Expert Contabil